<-Početna

O nama

Našu Zajednicu osnovali smo 2004. godine jer je došlo vrijeme za nju. Udruge su dotad provele dobar dio edukacije među maslinarima, uljare su se modernizirale i kapacitetom mogle pratiti potrebe educiranih maslinara, poticaji su napravili svoje i maslina se masovno sadila… Ali, s organiziranom proizvodnjom i trgovinom se nismo baš ozbiljnije pozabavili.


Kate, Ivica i Deana

Uljuljali smo se u sigurnost prodaje na kućnom pragu ne razmišljajući previše o tome da će padom standarda ljudi sve više kupovati uvozno, dosta jeftinije ulje koje dolazi iz država koji su puno prije nas maslinarstvo i uljarstvo prepoznali kao profitabilne grane svoje privrede i cijeli sustav podredili krupnijoj, bržoj i jeftinijoj proizvodnji.

Isto tako, pametniji od nas u sustav poticanja uključili su i edukaciju potrošača. Uzalud nam sve ako njih nemamo na svojoj strani.

Koje to potrošače treba uvjeriti da je naše maslinovo ulje baš to što njemu treba?

Trebamo li naše ulje prodavati kod kuće ili van nje?

Kakvo je istinski to ulje koje želimo prodavati?

Možemo li bolje, brže i jeftinije?

Nađimo zajedno odgovore…

Podržat ćemo bilo kakvu inicijativu koja će obrađenu kominu dovesti kući, u maslinik, i najmanjom mogućom cijenom gnojiva sniziti cijenu ulja.

Htjeli bi i da se izradi katastar maslina i konačno utvrdi njihov broj, pa i u budućnosti ustanoviti statistiku proizvodnje i trgovine maslinova ulja... Tako malo nam je brojeva poznato u zemlji koja je izgubila seljaka..

Pardon, u Dalmaciji!

Istrijanima svaka čast, a čast i iznimkama u Dalmaciji :) !

Želja nam je da što više nas bude poput njih, i da ne zaboravimo da nas maslina spaja…

Zdravstvene vrijednosti maslinova ulja neupitne su, a tradicija njegove proizvodnje na ovim prostorima nezaobilazna…

Zato napravimo najljepše moguće Dalmatinsko ulje…

A onda ga još ljepše prodajmo!

Navodnjavanjem, okrupnjavanjem u bilo kojem smislu, zajedničkim robnim markama, zaštitama izvornosti, geografskog podrijetla, tradicijskog ugleda, edukacijom ugostitelja, kuhara i konobara, umrežavanjem svih i svakoga u cilju nesmetanog protoka informacija i energije približimo se toj ideji…

A na samom kraju početka:

„Dajte ljudi, živimo u rajskom kutku naše planete i pokušajmo primiti ono što nam Zemlja pruža na najbolji mogući način!

Budimo Zajednica maslinara i uljara Hrvatske…