<-Početna

In Memoriam

Ivan Amižić 1941-2010

Odlaze pioniri nove ere maslinarstva

Odlaze stari maslinari, pioniri, prvoborci nove ere maslinarstva u Hrvata. Zaljubljenici, entuzijasti, animatori novih generacija. Nedavno nas je napustio Ivan Amižić, predsjednik Zajednice maslinara i uljara Hrvatske od njezinog osnutka.

Čovjek velike radne energije, silni zaljubljenik u maslinu, Ivan Amižić je ostavio puno dobrih stvari iza sebe, puno odrađenog posla, puno dobrih ideja i inicijativa. Na valu povratka maslini i maslinovu ulju uvidio je potrebu organiziranja maslinara i u lipnju 2002. godine s grupom maslinara osnovao Udrugu Oblica u Žrnovnici, u kojoj je od njenog utemeljenja bio tajnik. Radom na terenu, susrećući se s maslinarima i poznavajući dobro stanje maslinarstva kod nas uočava potrebu stvaranja šire organizacije koja bi imala veću težinu u razgovorima s nadležnim institucijama u rješavanju nagomilanih problema u maslinarstvu i uljarstvu Hrvatske te 2004. godine inicira osnivanje Zajednice maslinara, uljara i proizvođača sadnica Hrvatske. U ovom kratkom vremenu pod njegovim vodstvom Zajednica je postigla značajne uspjehe na području razvoja maslinarstva i uljarstva RH.

Aktivno je sudjelovala u postupku izrade i donošenja Zakona o maslinarstvu i uljarstvu. U suradnji s Vesnom Škare Ožbolt, kao predsjednik Zajednice, podnio je Saboru RH prijedlog Zakona o maslinama i maslinovu ulju 2005. godine. U okviru zakona tražilo se osnivanje instituta za maslinarstvo, pravo služnosti nad zemljištem, osnivanje burze ulja, uspostava namjenskih poticaja,...

Pod njegovim predsjedanjem Zajednica maslinara i uljara Hrvatske pokrenula je 2007. godine postupke zaštite izvornosti „Dalmatinskog maslinovog ulja“ i robne marke „Zlatna Oblica“, a posebno se angažirala i na stručnom i temeljitom zbrinjavanju i iskorištavanju komine kao otpada pri preradi maslina (Projekt zbrinjavanja komine masline s firmom Cemex).

Stručni skupovi, okrugli stolovi o perspektivama razvoja maslinarstva i uljarstva Hrvatske ulja u skladu sa smjernicama EU, o utjecaj maslinova ulja na zdravlje čovjeka i drugim stručnim temama okupljali su u njegovoj Žrnovnici brojne stručnjake, maslinare i uljare. Nedostajat će maslinarskom svijetu Hrvatske velika energija, upornost i entuzijazam Ivana Amižića, zaljubljenika u masline.

„Meri Šilović, Maslina 2010“.